Eerder gaven we al inspirerende en praktische tips om te gaan moestuinieren in de zomervakantie. Hoe leuk is dat?! Altijd kakelverse, supergezonde en ook nog eens heel voordelige groenten en kruiden binnen handbereik! Dat kan zelfs in grote potten en kweekbakken op je balkon of dakterras. En als je toch kruiden hebt groeien, dan kun je daar heel lekkere dingen mee maken. Zoals een verfrissende of verkwikkende (ijs)thee, op een mooie zomerse dag.
Zomerse kruiden(ijs)thee uit eigen tuin
In de zomer oogst je naar hartenlust verse groenten en kruiden uit eigen tuin en uit potten op je balkon of terras. Kruiden zijn gezonde smaakmakers in allerlei gerechten, van maaltijden tot toetjes of gebak. Je plukt ze het best in de ochtend, dan zijn ze nog fris en zitten ze barstensvol smaak. Je kunt ze ook drogen of eventueel invriezen voor later gebruik. In handige kleine bewaarbakjes of in ijsklontjes waarmee je een karaf ijsthee, punch, sangria of mocktail extra lekker en feestelijk maakt.
Bovendien: je kunt er een lekker kopje thee van zetten, bijvoorbeeld met verse munt, citroenmelisse of citroenverbena (verveine). Of maak thee met de bladeren, bloemen of bessen van allerlei eenjarigen, vaste planten en struiken. Zolang ze maar biologisch en niet bespoten zijn. Wat dacht je van thee van aardbei en basilicum of van geurgeranium, chocolademunt of appelmunt?
Gezond zomerdrankje
Veel van de kruiden en planten die je kunt gebruiken voor het zetten van een kopje thee hebben ook nog eens een heilzame, geneeskrachtige werking.
- Wil je ontspannen voor het slapen gaan? Gebruik dan citroenmelisse, kamille en lavendel voor je zelfgemaakte kopje thee.
- Ben je verkouden? Maak dan een mix van blaadjes van de dropplant (Agastache) en rozenbottels en laat die minstens 5 minuten trekken in kokend water.
- Blaadjes van de munt, bergamot (Monarda), salie en venkelzaadjes bevorderen de spijsvertering, dus die zijn perfect voor na een zware maaltijd, zoals een zomerse barbecue.
- Voor een thee van bergamotplant (Monarda) kun je de fijngesneden jonge stelen, bladeren én bloemen gebruiken. Deze smaken lekker met rozemarijn, tijm of citroengras.
Ideeën voor zelf kruiden(ijs)thee maken
Ook voor het maken van een karaf ijsthee zijn er allerlei mogelijkheden. Bijvoorbeeld ijsthee met appel en vlierbloesemsiroop, met basilicum en komkommer of met sinaasappel, gemberwortel en kaneel. Bloemetjes van komkommerkruid (Borago), madeliefjes of rozenblaadjes geven niet veel smaak, maar staan heel vrolijk in een kan ijsthee. Je kunt de bloemetjes ook in ijsklontjes invriezen voor in je sangria, mocktail of een feestelijke punch.
Kruiden hebben sterke smaken, dus daar heb je maar één theelepel verse blaadjes en/of bloemen of één takje van circa tien centimeter van nodig voor een kopje thee. Laat drie tot vijf minuten trekken. Voor je ijsthee laat je je kopje (of een karaf vol) goed afkoelen in de koelkast. En dan kun je er als fleurige garnering of als extra smaakmaker vlak voor het drinken of serveren nog wat extra kruiden of verse bloemen, zoals munt, citroenverbena, citroenmelisse, goudsbloemen, viooltjes of komkommerkruid toevoegen.
Het hele team van ons tuincentrum in 's-Gravenzande (Westland) wenst je heel verfrissende en fijne zomerse vakantiedagen! Drink sowieso genoeg water (en/of ijsthee), smeer je regelmatig in met zonnebrandmiddelen en kijk bij ons naar verkoelende tuinproducten, zoals schaduwdoeken, parasols, zwembadjes en waterornamenten.