We hadden het er op deze site van ons tuincentrum in 's-Gravenzande (Westland) al een paar keer over, maar wie houdt er dan ook niet van lavendel? Het is een van de meest dankbare en geliefde tuinplanten. Het heerlijk geurende kruid dat in juli volop bloeit, bezorgt je een instant vakantiegevoel. Je kunt het wintergroene (nou ja, ‘wintergrijze’) struikje op heel veel manieren toepassen: in de border of moestuin, als haagje en in pot. Bovendien doe je er bijen, hommels en vlinders een plezier mee. Wist je dat je de lavendelbloempjes ook nog kan gebruiken in huis en in de keuken, maar daarover later meer. Leve de lavendel!
Lavendel in soorten en maten
- Er zijn veel verschillende soorten lavendel. Met echt grijs blad en klein blijvende exemplaren en soorten die flink uitdijen. Voor ons West-Europese klimaat, met minder zonuren dan de Zuid-Europese landen waar lavendel van nature groeit, is de Lavandula angustifolia, ofwel de ‘echte lavendel’, het meest geschikt. Deze bloeit rijk en in verschillenden kleuren, van wit, roze tot diep violet. Ook kun je hem goed snoeien, waardoor je voorkomt dat hij verhout.
- Populaire variëteiten zijn Lavandula angustifolia ‘Munstead’ en ‘Hidcote’. ‘Munstead’ wordt 40 tot 60 centimeter hoog en krijgt licht-violette bloempjes, ‘Hidcote’ houdt het bij maximaal 40 centimeter en krijgt donker-violette bloemen. Heel mooi in combinatie met bijvoorbeeld het zachte, lichtgroene blad en de lichtgele bloemen van vrouwenmantel (Alchemilla mollis).
- En dan heb je ook nog de kuiflavendel of 'vlinderlavendel' (Lavandula stoechas), met zo'n olijk toefje bovenop de bloemstelen.
Lavendel planten en verzorgen
Je kunt lavendel het hele jaar door planten, mits het niet vriest of de grond bevroren is. Uiteraard wil het mediterrane struikje een zo zonnig mogelijke plek. Hoe meer zon, hoe meer bloemen. Voeg bij het planten direct wat kalk aan het plantgat of in de pot toe. Daarna geef je om het jaar in het voorjaar een onderhoudsdosis kalk. Voeg in ieder geval geen bemeste tuinaarde of turf toe. Dat stelt de lavendel niet op prijs. Het kruid heeft weinig water nodig. Lavendel in pot geef je alleen hoogzomer af en toe water, planten in de volle grond alleen bij aanhoudend extreem warm en droog weer.
De vrolijke kuif- of vlinderlavendel is een geval apart. Deze houdt juist niet van kalk. Ook snoei je hem op een andere tijd dan de 'gewone' lavendel.
Lavendel snoeien
Het is belangrijk dat je een lavendel elk jaar snoeit om te voorkomen dat hij verhout en je met overwegend kale takken zit. Snoei een lavendel nooit terug tot in het oude, kale hout. Dan loopt hij niet meer uit. Door ze regelmatig te toppen worden ze mooi vol en bossig.
- Eind maart, begin april kun je ze voor het eerst snoeien. Daarbij moet je er dus voor zorgen dat aan elke steel nog iets van groene of grijze uitlopers zit. Hoe later je snoeit, hoe later de struik gaat bloeien.
- De tweede snoeibeurt geef je als de lavendel (bijna) is uitgebloeid. Knip alle uitgebloeide bloemstengels eruit. Je hebt kans dat hij dan nog een keer gaat bloeien.
De kuiflavendel bloeit vroeg in het jaar en snoei je daarom niet in het voorjaar maar na de bloei. Ook hij kan daarna nog een keer gaan bloeien.
Kom nu langs bij ons tuincentrum in 's-Gravenzande (Westland) en bekijk ons ruime assortiment lavendel!