Ontdek onze top 5 langbloeiende tuinplanten voor een explosie aan kleur in de tuin. Op deze site van ons tuincentrum in 's-Gravenzande (Westland) gaven we al eerder tips over langbloeiende klimplanten en geschikte bloemen voor verticaal tuinieren. Je koopt nu nog volop eenjarige perkplanten en hanging baskets bij ons in 's-Gravenzande (Westland) (wees er wel snel bij). Voor spectaculaire kleuren in de tuin vul je bijvoorbeeld een hangmand met eenjarigen. Fleur het balkon en terras op met eenjarigen in potten en bakken. Gelukkig zijn er naast veel eenjarigen ook een paar heel mooie vaste tuinplanten die eindeloos lang bloeien. Veel langbloeiende vaste planten doen het trouwens ook goed in potten of bakken. Maak er gebruik van en geniet maanden achter elkaar van bloeiende tuinplanten. Wie wil dat nu niet?
Tuinplanten die lang bloeien
- Ooievaarsbek (Geranium)
Niet te verwarren met potgeraniums (die officieel Pelargonium heten). Die bloeien wel heel lang, in potten en bakken, maar ze zijn niet goed winterhard. Dus dan moet je ze ergens laten overwinteren. Aan het eind van de zomer neem je gemakkelijk stekken om er volgend jaar weer van te genieten. Let wel, ook die moeten ook op een vorstvrije plek overwinteren en verzorgd worden.
Tuingeraniums worden ook wel 'ooievaarsbek' genoemd, want als hun bloemblaadjes zijn gevallen lijkt de vorm van hun zaadbeginsel op de spitse snavel van een ooievaar. Met deze geraniums zit je jarenlang goed, want dit zijn sterke, winterharde, vaste planten. Er zijn heel veel verschillende soorten, maar er zijn er twee die er echt om bekend staan dat ze bijna niet ophouden met bloeien:
- Geranium 'Rozanne' bloeit met donkerblauw-paarse bloemen van maar liefst mei tot en met oktober, groeit zo'n 30 tot 40 centimeter hoogte en 'verdwijnt' in de winter om in het voorjaar weer uit te lopen.
- De van juni tot oktober roze bloeiende Geranium 'Endressi', groeit tot een hoogte van circa 40 tot 50 centimeter en behoudt in zachte winters zijn blad.
Beide Geraniums gedijen zowel in zon als halfschaduw. Een goede truc bij andere geraniums die korter en vroeg bloeien: snoei ze na de bloei en in ieder geval vóór de langste dag (21 juni) terug. Dan kunnen ze nog een keer gaan bloeien! Houd deze site in de gaten voor meer slimme tuintips voor de langste dag.
- Steenraket of muurbloem (Erysimum)
Op een droge, zonnige en beschutte plek kan de Erysimum bijna het hele jaar bloeien, van het vroege voorjaar tot de eerste vorst. De struikachtige plant behoudt bovendien zijn blad in de winter. Alleen bij erg strenge vorst heeft hij wat verzorging nodig. De meest bekende steenraket of muurbloem is de 'Bowles Mauve', die hoge lange lilakleurige bloemaren krijgt. Hij wordt uiteindelijk zo'n 50 tot 60 centimeter hoog. Er zijn ook soorten die paars-oranje bloemetjes krijgen ('Red Jep') of diep oker-oranje bloemen ((Erysimum cheiri 'Orange Bedder'). Deze laatste twee worden meestal iets minder hoog dan de 'Bowles Mauve'.
- (Muur)fijnstraal of Mexicaans madeliefje (Erigeron karvinskianus)
Dit schattige, laagblijvende plantje krijgt madeliefachtige bloempjes die roze-wit verkleuren en een geel hartje hebben. Het zaait zich rijkelijk uit en floreert tussen terrastegels, tegen en op muren en in potten. Kortom, op droge plekken of in goed water doorlatende grond en in zon en halfschaduw.
- Siersalie (Salvia)
Hier zijn talloze soorten van. Met lipvormige bloemen in allerlei kleuren, van wit-rood ('Hot Lips'), hemelsblauw (Salvia patens) tot donkerpaars ('Amistad'). Van kleine, struikvormige salvia's tot hoog opgaande exemplaren. Met grijzig of donkergroen blad. Ze zijn helaas niet allemaal goed winterhard, maar zet ze in een pot op een zonnige, warme en beschutte plaats en ze bloeien zich suf. In de winter is het verstandig ze te beschermen tegen vorst en natte voeten. Sommige, grotere en beter winterharde soorten lenen zich wel voor een plek in de border, zoals de Salvia nemerosa. Veel ervan trekken ook vlinders, bijen en hommels aan. Laat je adviseren over de juiste Salvia op de juiste plek in ons tuincentrum in 's-Gravenzande (Westland).
- Hortensia (Hydrangea)
Deze tuintopper is er ook in allerlei soorten. Van de boerenhortensia tot de pluimhortensia en de bekende 'Annabelle', met zijn enorme witte bolvormige bloemschermen. Ze zijn er in kleiner formaat voor in een pot en kleuren en verkleuren van wit, roze en blauw tot roodachtig. Ook wanneer ze uitgebloeid zijn zijn ze nog prachtig en je kunt de bloemen ook nog eens laten drogen. Hortensia's houden van vochtige grond (of voldoende bewatering) en een plek in halfschaduw.
Nog meer langbloeiende tuinplanten
Er zijn nog veel meer mooie langbloeiers te vinden in ons tuincentrum in 's-Gravenzande (Westland). Ook planten die juist laat in het jaar prachtig bloeien, zoals herfstasters, herfstanemonen en zonnehoed (Rudbeckia). Daarover later meer. Wist je dat je in juni nog eenjarige en tweejarige bloeiers kunt zaaien? Van akelei, vingerhoedskruid en stokroos tot komkommerkruid (Borage), goudsbloem (Calendula) en Cosmea. Kijk daarvoor bij onze zaden en zaadmengsels.